Nekklachten behandelen in Hilversum?

Nekklachten komen veel voor. Een huisarts krijgt gemiddeld 7 patiënten per week die klachten hebben aan de nek. Ongeveer 80% van de mensen heeft ooit wel eens last van zijn rug en/of nek gedurende zijn of haar leven. Veruit de grootste type nekklachten, ongeveer 90%, wordt aspecifieke nekklachten genoemd gezien deze een niet specifieke oorzaak kennen. De klachten zijn dan onder andere het resultaat van overbelasting van de gewrichtjes, spiertjes en banden van de wervelkolom. Chiropractie MoveWell is gespecialiseerd in nekklachten. Lees graag verder voor meer informatie over nekklachten.

Wat zijn oorzaken van nekklachten?

Plotselinge oorzaken zoals tillen, vallen, een ongeluk of een verkeerde beweging.

Geleidelijke oorzaken zoals een aanhoudende verkeerde houding (bij zitten, staan of liggen), te weinig lichaamsbeweging, zwakke buik- en rugspieren, veel tillen, bukken en draaien, stress, overgewicht, zwangerschap of ouderdom (slijtage)

Wat zijn voorbeelden van nekklachten?

Nekklachten kunnen zich op verscheidene manieren uiten. Nekklachten kunnen voorkomen als pijn, stijfheid of bewegingsbeperking. Pijn kan scherp, stekend, dof of bijvoorbeeld zeurend zijn. De nekklacht kan plaatselijk in de nek zijn of uitstralen naar andere delen van de wervelkolom, de schouder of in de armen of handen. De klacht kan constant zijn, erger worden met beweging of juist bij rust. Verder kunnen er ook andere gevoelens plaatsvinden als tintelingen, prikkend gevoel.

Wat is de anatomie van de nek?

De nek bestaat uit zeven wervels. Dit wordt ook wel de cervicale wervelkolom genoemd. Dit is het geel gekleurde gedeelte in de onderstaande plaatjes. Tussen de wervels bevinden zich tussenwervelschijven die fungeren als kussentjes ofwel schokabsorbers. Facetgewrichten zitten ook tussen de wervels, deze werken als scharnieren. Samen met de tussenwervelschijf zorgen de facetgewrichten voor optimale beweging van de wervelkolom.

Hoe ontstaan nekklachten?

De ruggengraat is eigenlijk het huis van de zenuwen. De zenuwen lopen via deze wervelkolom naar buiten het lichaam in. De rug en nek hebben ongeveer zeven lagen spieren, bestaande uit zeer kleine spiertjes tot aan hele grote sterke spieren. Een goed functioneren van de lage rug is alleen mogelijk als de bovenstaande structuren optimaal met elkaar samenwerken. Een nekklacht is daarom vaak een blessure aan onder meer de spieren, gewrichten, banden en zenuwen tezamen.

Hoe ontstaan gewrichtsklachten in de nek?

Het ‘vastzitten’ van één of meer wervels of gewrichten veroorzaakt spanning in de nek. Zenuwen raken geïrriteerd en de omliggende spieren gaan pijn doen tot de uiteindelijke blessure. In onderstaande afbeelding wordt dit nader uitgelegd.

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet

#fysio #fysiotherapie #chiropractie #praktijk #Hilversum #movewell #movewellminute #behandeling #rugklachten #sportfysiotherapie #bekkenklachten #nekklachten

De meeste rugklachten en andere gewrichtsklachten ontstaan op dezelfde manier, namelijk door overbelasting. Zit u elke dag verkeerd achter het bureau? Slaapt u in een verkeerde houding op een ongemakkelijk bed? Tilt u telkens vanuit de rug? Dan is het niet zo vreemd dat de gewrichten overbelast raken. Op een geven moment kan de druk op een gewricht zo hoog worden, dat deze gaat irriteren.

Lorem ipsum dolor sit amet

#fysio #fysiotherapie #chiropractie #praktijk #Hilversum #movewell #movewellminute #behandeling #rugklachten #sportfysiotherapie #bekkenklachten #nekklachten

Gewrichten zijn niets anders dan scharnieren. Als de scharnieren van uw deur gaan piepen, dan weet u ook dat er te veel spanning op staat. Bij aanhoudende druk op deze scharnieren/gewrichtjes kan de irritatie omgezet worden in een pijnsignaal. Denk hierbij aan de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Het pijnsignaal resulteert in een hogere spierspanning. Ter illustratie: als je hand per ongeluk een hete verwarming raakt, dan trek je die in een reflex snel terug.

Lorem ipsum dolor sit amet

#fysio #fysiotherapie #chiropractie #praktijk #Hilversum #movewell #movewellminute #behandeling #rugklachten #sportfysiotherapie #bekkenklachten #nekklachten

Bij nekpijn gebeurt in wezen hetzelfde. Als er een hoog pijnsignaal is dan trekken de spieren als reactie samen. Het lichaam beschermt je dan om deze plek niet meer te belasten. Belast je de geïrriteerde plek wel, dan kan dit tot meer pijn leiden. De vicieuze cirkel van het ontstaan van nekklachten kan plotseling opkomen; dan ‘schiet het in je nek ’. De vicieuze cirkel kan ook in jaren geleidelijk opbouwen met als gevolg toenemende pijnklachten.

Welke specialisten kunnen u met uw nekklachten helpen?

Jarco Schol

Chiropractor

Desiree Griesel

Chiropractor

Sten Hofstad

Chiropractor

Merle Leemhuis

Geriatric therapist, postural, exercise therapist

Behandeling nekklachten in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Chiropractie Hilversum?